Aqua forma

5 beste bomen om te plaatsen in een kleine tuin

5 beste bomen om te plaatsen in een kleine tuin

Geplaatst op

Bij het kiezen van bomen voor een kleine tuin is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Cruciaal is om de uiteindelijke hoogte van de boom te bepalen en hoe lang het duurt om die hoogte te bereiken. Sommige soorten groeien langzaam en passen in het begin misschien goed in een kleine tuin, maar na verloop van tijd kunnen ze de ruimte in het nauw drijven. Dit blokkeert het licht en kunnen bijvoorbeeld de fundamenten van jouw huis beschadigen.

Gelukkig zijn er genoeg boomsoorten en cultivars met een compacte groei die hun omgeving niet zullen ontgroeien. Een goed gekozen boom, effectief gepositioneerd, zal een mooi middelpunt vormen en het hele jaar door interesse wekken. Zo kun je bomen kiezen met bessen om vogels aan te trekken en zorg voor zitstokken en nestplaatsen. Of plant een fruitboom, zoals appel-, peren- of kersenbomen en kweek deze voor jouw eigen oogst. Vijgen komen oorspronkelijk uit Syrië en Perzië, maar worden al sinds de Romeinse tijd in Groot-Brittannië gekweekt.

Als je niet zeker weet waar je de boom moet plaatsen, kun je deze in een pot te laten groeien. Je kunt de boom op verschillende locaties uitproberen en neemt hem makkelijk mee als je verhuist. De pot is ook handig als je de boom in de winter moet beschermen, omdat je hem makkelijk binnen kunt zetten. Als je op zoek bent naar iets heel kleins, kun je ook struiken overwegen. Velen hebben het uiterlijk van een kleine boom, terwijl ze korter van gestalte zijn. Zulke struiken zijn onder andere viburnums, seringen en elaeagnus. Hieronder bespreken we de beste bomen voor een kleine tuin.

Japanse esdoorns

Er zijn veel kleine, langzaam groeiende Japanse esdoorns (Acer palmatum) die jouw tuin niet in een mum van tijd zullen overnemen. Het gebladerte zorgt voor een schitterende herfstkleur en groeit in een aantrekkelijke vorm. Laat ze op een beschutte plek groeien, uit de directe zon, of probeer ze eens in een grote kuip.

Vormsnoei

Het zijn misschien geen conventionele bomen, maar vormsnoei bomen zoals de conifeer en taxus maken het goed met hun veelzijdigheid. Kies bijvoorbeeld kant-en-klare lolly-, spiraal- of piramidevormen, of bespaar geld en snoei je eigen, in een bepaalde tijd. De bomen kunnen erg groot worden als je ze niet bijhoudt, dus houd ze goed gesnoeid.

Krab appel

Krab appels zijn geweldige allrounders, met veel voedsel voor wilde dieren, kleurrijk fruit en een mooie voorjaarsbloesem. Probeer een soort als ‘John Downie’ te kweken om je eigen krabappelgelei te maken, of een rechtopstaande soort als ‘Golden Hornet’ om ruimte te besparen.

Stewartia-monodelpha

Stewartia monodelpha is een mooie bladverliezende, meerstammige boom met witte, camelia-achtige bloemen die een magneet zijn voor bijen. Hij kan 8 meter hoog worden. Als dat te groot is voor jouw ruimte, overweeg dan de Stewartia rostrata, die 4 tot 6 meter bereikt.

Pyrus salicifolia ‘Pendula’

De elegante Pyrus salicifolia ‘Pendula’ heeft een slank, zilverkleurig bladerdek en slanke takken. Hij verdraagt de meeste grondsoorten, zolang hij maar op een zonnige plek staat. In het voorjaar verschijnt er een crème witte, zoet geurende bloesem.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden