Aqua forma

ERP software voor tuinders

ERP software voor tuinders

Geplaatst op

Op deze manier kunnen tuinbouwbedrijven hun processen aanzienlijk optimaliseren door gebruik te maken van adequate ERP-software.

Bedrijven in elke branche kunnen profiteren van het gebruik van bedrijfssoftware. De vereiste profielen kunnen echter sterk variëren van industrie tot industrie. Elke sector kenmerkt zich immers door specifieke processen die door een geschikte bedrijfssoftware in kaart moeten worden gebracht. Hieronder willen we het hart van de eigen IT-infrastructuur van het bedrijf onder de loep nemen: de ERP-software. Verder wordt getoond hoe en op welke gebieden kwekerijen kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software.

Planning van bedrijfsmiddelen

Business resource planning is de centrale taak van elk bedrijf. In het Engels wordt dit Enterprise Resource Planning genoemd. Vandaar de afkorting ERP. In de kern gaat ERP over het zo efficiënt mogelijk gebruiken van alle middelen die beschikbaar zijn voor het bedrijf, zoals kapitaal, materialen en human resources. In het tijdperk van digitale transformatie wordt ERP-software meestal gebruikt om deze taak te vervullen. Het stelt bedrijven in staat om alle interne bedrijfsprocessen digitaal in kaart te brengen. Binnen het systeem kunnen ze vervolgens worden beheerd, gecontroleerd, geoptimaliseerd en geautomatiseerd.

Tuinbouw

Tuinbouw omvat alle beroepsgroepen die op de een of andere manier met de levende plant te maken hebben en niet aan de landbouw moeten worden toegewezen. Tuiniershouden zich bijvoorbeeld bezig met de productie van planten van verschillende soorten.  De activiteit van landschaps- en begraafplaats tuinders en bloemisten kan daarentegen worden toegewezen aan de dienstensector.

ERP-software voor tuiniers

Hoewel bedrijven in dit werkveld soms verschillende oriëntaties hebben, zijn er toch tal van overeenkomsten te vinden in hun behoefteprofielen voor een geschikt ERP-systeem. We willen deze hieronder nader bekijken. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat dit slechts een overzicht is en dat er geen aanspraak wordt gemaakt op volledigheid. Uiteindelijk wordt elk bedrijf ook gekenmerkt door individuele prozesses die verder gaan dan branchegerelateerde processen. De vereisten voor geschikte ERP-software binnen dezelfde branche verschillen dus van bedrijf tot bedrijf.

Voorraad- en magazijnbeheer

Bij het zoeken naar een geschikt ERP-systeem moeten kwekerijen zich richten op oplossingen met geïntegreerd voorraad- en magazijnbeheer. Functies uit dit gebied helpen bedrijven om hun magazijn processen te optimaliseren. Beschikbare opslagruimte kan efficiënt worden gebruikt en het systeem laat in één oogopslag zien of en hoeveel er op welk punt in het magazijn nog is.

Project management

In zekere zin zijn kwekerijen ook productiebedrijven. Als de term “productie” tegenwoordig wordt gebruikt, wordt dit meestal geassocieerd met de productie van aftelbare producten zoals in discrete productie of van mengsels zoals in procesproductie. Planten worden niet in deze zin geproduceerd, maar moeten worden gekweekt door kwekerijen. ERP-software voor kwekerijen moet daarom een module hebben die het hele proces ondersteunt. Dit geldt zowel voor de tuinbouw veredeling als voor de vermeerdering of teelt van plantaardige of sierteelt jonge planten. Project management en productieplanning en -controle (PPS) speelt daarom niet alleen een belangrijke rol in sectoren zoals de auto-industrie.

Marketing

Om processen zo efficiënt mogelijk te maken, zijn verkoopprognoses ook elementair. Ook op het gebied van tuinbouw spelen verkoopcontracten of elektronische leveringsbonnen een belangrijke rol. Hier wordt de koppeling met een document management systeem (DMS) aanbevolen om een naadloze uitwisseling van informatie tussen alle gebruikte oplossingen te garanderen. Moderne systemen kunnen ook de communicatie met zakelijke partners van klanten, zoals groothandels, ondersteunen. Hierbij wordt de koppeling met een CRM-software aanbevolen, waarmee alle klantrelatie processen digitaal in kaart kunnen worden gebracht en geoptimaliseerd.

Andere functies

Daarnaast kan ERP-software vele andere toepassingsgebieden hebben. Deze omvatten projectmanagement, business intelligence (BI), financiën, wereldwijd management, human resources management, supply chain management en workflow management. Welke van deze modules een hoge prioriteit krijgt dan de eerder behandelde modules, is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van het betreffende bedrijf.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden