De laatste jaren zien we een bijzonder rauw interieur voorbij komen in de mode bladen en op de meubel boulevard. Beetje buiten de grote ketens om ook kan zo’n interieur vormgegeven worden. Maar hoe doen mensen dat? In deze blog gaan we je een aantal dingen vertellen over een industrieel interieur. Kijk snel verder en laat je inspireren.

De oorsprong van een industrieel interieur

In de late jaren negentig is het een rage geworden om rauw design in een woning te zetten. Het maakt dan niet uit waar het design vandaan komt. Je kunt het zo gek niet verzinnen:

  • De bouwplaats
  • De fabriek
  • De scheepvaart

Gek om te zien hoe de manier van denken over een interieur veranderd is in de laatste paar honderd jaar. In de oudere stijlen zien we nog echt een duidelijke ontwerptaal, denk hierbij bijvoorbeeld aan Jugendstil of art nouveau. In deze stijlen ontdekken we een optimistisch wereldbeeld en een preoccupatie met moderne technieken (modern in die tijd), zoals het gebruik van glas. Het is interessant om na te denken over een industrieel design, zoals we dat vandaag vaak tegenkomen. Wat zien we daarin gebeuren? En wat zegt dat over onze tijd. Moderne technieken als beton worden gebruikt, maar het nieuwe van deze tijd is dat uit een niet-residentiele context elementen genomen worden en door ons in de residentiele context van onze huiskamers geplaatst worden. Daarmee worden de contexten vermengt. Dit loopt parallel met de ontwikkeling waarbij veel mensen thuiswerken en waardoor werk en wonen hechter in elkaar grijpen. Privé en zakelijk lopen zo door elkaar. Dat vraagt een zeker discipline om de vervaagde grens tussen werken en wonen opnieuw te bepalen. Een industrieel interieur is populair vanwege het basic design, de spannende misplaatstheid van industriële objecten in een residentiële  context en de vaag lage prijs die voor deze zaken betaald hoeft te worden. Het is een poging om antiburgerlijk te zijn.

De basis voor een industrieel interieur

Om een industrieel interieur helemaal in stijl in te kunnen richten is het superleuk om een geschikte vloer hiervoor te kiezen. Wij denken aan de gietvloer. Gietvloeren komen in verschillende soorten en zijn daarmee erg wendbaar in een industrieel interieur. De opties zijn:

  • Betonlook
  • Verschillende kleuren
  • Uiteenlopende samenstelling van materialen

In elke denkbare kleur is de gietvloer te verkrijgen. Zelfs eentje die eruit ziet als een betonvloer. Waarom zou je een gietvloer nemen en geen betonvloer, als ze er zo’n beetje hetzelfde uitzien? Het eenvoudige antwoord is dat de betonlookvloer gemaakt is van kunststof, daardoor is het een vloer die waterafstotend is en niet barst door warmtewerking vanwege de vloerverwarming.